Фактори при избор на счетоводна къща

Как да изберем счетоводна къща

Стабилната и доверена счетоводна къща е в основата на всеки успешен бизнес. Без добро счетоводство развитието и изобщо съществуването на всяка фирма е невъзможно. Затова е задължително изборът за счетоводно обслужване да падне върху най-добрите и професионално насочените в бранша. Факторите, които трябва да се отчитат при избора на счетоводна кантора са разнообрази и многобройни, в зависимост от конкретните изисквания на всяка фирма по отношение на счетоводството и.

Тук възниква и първия основен въпрос – кака да изберем счетоводна фирма. Разбира се, това може да стане чрез познати, които вече са използвали услугите на дадено счетоводство и са доволни от него. Необходимо е обаче да се има пред вид, че различните фирми като дейност, мащаб и специфика имат различни счетоводни необходимости. Затова все пак трябва да се допитаме и до експерт дали даденото счетоводство ще пасне на нашия тип фирма. Попитайте възможно най-много близки хора или колеги, които имат досег със счетоводни кантори. След като сравните и прецените всички отзиви ще можете да вземете най-доброто решение за себе си.

Една предварителна среща със счетоводен специалист никога не е излишна. Той може да Ви информира за всички въпроси, които са възникнали в течение на избора на счетоводна кантора. Вие вече сте набрали достатъчно информация и е напълно редно, дори задължително, да са възникнали доста въпроси, на които нямате отговор.

Когато се спрете на дадена счетоводна фирма е важно да разучите нейното портфолио и никога да не подписвате договори без да ги прочетете предварително и да вникнете в тях. Обикновено те са типове и се предлагат на всеки отделен клиент. Специалистите препоръчват да обърнете внимание именно на онези клаузи, на които държите и да ги добавите ако такива липсват. Трябва да има конкретни и ясни клаузи, да са подчертани неустойките, които се дължат и най-важното – да се спазва пълна конфеденциалност и от двете страни.

Добрата репутация на счетоводната фирма и нивото на професионализъм на специалистите, които работят в нея са от ключово значение за това дали тя реално ще Ви свърши работа, как ще Ви представя пред компетентните органи и ще спазва ли зададените срокове. За счетоводството на една фирма това е от изключително значение защото ако не се спазват сроковете има вероятност месеци работа да отиде напразно и да се окаже, че фирмата е неизрядна. Това в повечето случаи е свързано с разход на време и най-вече загуба на пари.

Важно е да се обърне внимание и на цената на счетоводното обслужване. Безспорно качествената услуга се подава на по-висока цена. В този смисъл е добре да изберем фирма като Счетоводна къща „Доверие“, която цени труда си и знае, че работи добре, а това я стимулира да иска по-висока цена. Въпреки това изберете балансирания вариант – счетоводна фирма, която работи добре на разумна цена. Избягвайте крайно ниските тарифи за обслужване. Обикновено това е сигнал за липса на доста компетенции и за възможна измама. Тази счетоводна фирма няма да Ви свърши никаква работа затова всеки лев е даден на вятъра. В същото време подобен експеримент може да Ви струва и допълнителни средства. Затова за да не Ви се наложи да търсите счетоводна кантора отново, отделете повече средства, но получете качествена и сигурна счетоводна услуга.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*